Türkiye, önümüzdeki yıllarda mutlaka hangi teknolojilere ağırlık vermeli?
Bu soruya konuyla ilgilenen insanların çoğunun vereceği cevapta mutlaka tarım teknolojileri var. Türkiye, verimli topraklarında tarımın payının ve dünyadaki göreceli üretkenliğinin giderek azaldığı, su açısından şimdilik şanslı ama bütün dünyada olduğu gibi gelecekte su sıkıntısı çekecek ve bir çok alanda olduğu gibi bu alanda da ileri teknolojilerin kullanımının ender olduğu bir ülke.
Dünyada tarım teknolojilerinde ürün ve hizmet geliştiren binlerce girişim var. Bunların bir kısmının aldıkları yatırımlar ve değerlendirmeleri yüksek, bazıları tarım devleri tarafından satın alınmış durumda ama bir çoğu henüz kendine yeterli müşteri bulmaktan uzakta.
Bu yazıdaki amacım tarım politikamızın yetersizliğinden bahsetmek ya da ileri tarım teknolojileriyle ilgili çalışmaların azlığından şikayet etmek değil. Dünyadaki belli başlı tarım teknolojilerine değineceğim. Türkiye için fırsatların nerede olduğuna karar vermek için önce genel duruma bakmakta fayda var.
Tarım teknolojilerini farklı şekillerde sınıflandırmak mümkün. İlk aklıma gelen aşağıdaki gibi bir genel resim çizmekti. En fazla gündemde olan alanları bunlar gibi geliyor.
1. Tohum ekme, ilaçlama, gübreleme ve sulama (robotik, İHA'lar, hassas tarım, görüntü işleme)
2. Hasat (robotik, hassas tarım, görüntü işleme)
3. Çevre kontrolü (uydular, İHA'lar, saha sensörleri, yerel hava durumu, IoT ve diğer sensörler, gıda takibi)
4. Laboratuvar çalışmaları (genom bilimi, biyolojik kontrol, verimlilik, yenilikçi gıdalar, tohum)
Daha sonra sınıflandırmayı tarladan önce, tarlada ve tarladan sonra olarak yapıp yukarıda yer almayan ve belki ilk akla gelmeyen alanları da ekledim. İlk olarak tarladan önceye bakalım.
Bunlar, önümüzdeki yıllarda kesinlikle inovasyonun yeni ürün gelişimine katkı sağlayacağı ve gittikçe önem kazanacak alanlar. İkinci olarak doğrudan tarlada, çiftlikte kullanılan teknolojiler var ki bunlar en çok gündemde ve göz önünde olan teknolojiler.
Son olarak da ürünün hasadı yapıldıktan sonra geçerli olan alanlar var.
Önümüzdeki yazılarda bu alanlarda gözüme çarpan başarılı girişimler ve teknolojiler hakkında yazmaya devam edeceğim.
Kaynaklar:
Comentarios